20150422_20371720150417_14101420150425_14350020150420_165137CATHARSIS

‘Grijp dat ene momentje kunst’

Tekst: Bien Borren

Kunst op een toegankelijke manier verpakken, dat is waar scenograaf Aldo Brinkhoff met zijn KunstKermis naar streeft. “Eigenlijk is het gewoon een ordinaire pop-up.”

Een vijftal witte blokkendozen op het Mercatorplein in West zorgen sinds deze week voor een ongewoon schouwspel. Kleine paviljoens, opgebouwd uit bierkratten, stellen het werk van verschillende kunstenaars tentoon. Op de minigalerieën prijken woorden als extase, confusie en catharsis. Eenmaal binnen krijgt de kijker schilderijen en collages, installaties en beeldende kunst voorgeschoteld.

In huisje 1, ‘Ken uzelf’, is te lezen over de menselijke behoefte en alledaagse bezigheden: ‘Elk mens moet eten, drinken, slapen, opstaan, werken, lezen. Maar ook verliefd zijn, huilen, woede etc. Er is altijd dat ene momentje, die vijf minuten elke dag waarop je denkt: waarom doe ik dit allemaal? Waar slaat het op?! En dat… dat ene momentje… dat is kunst. Veel mensen slaan dit momentje over. Die grijpen meteen naar entertainment, naar afleiding.’

Volgens aanjager Aldo Brinkhoff (26) – telg uit een kunstenaarsgezin , opgegroeid op theaterfestival De Parade – is dit in een notendop waar het op het Mercatorplein om draait.

“Kunst kan onderdak bieden aan de meest gevoelige momenten van onszelf en zin geven aan de dagelijkse besognes. Te vaak is het nog kunst voor de kunstenaar, onbereikbaar voor Jan en alleman. Ik wil dat doorbreken. Voor kunst moet je moeite doen, maar dan heb je er ook wat aan. Ik probeer de drempel te verlagen.”

De kermis staat voor het snelle en schreeuwerige, de schiettent en een suikerspin. “Niets mis mee, maar het is kortstondig en tijdelijk. Ik wil het toegankelijke met het ontoegankelijke verbinden.” Brinkhoff lacht. “Het is een onmogelijke opgave.”

Hij wil niet te elitair overkomen. “Het blijft een experiment, dat pas slaagt als het broeit. Er moet een samenspel tussen buurtbewoner en kunstenaar ontstaan. Eigenlijk is het gewoon een ordinaire pop-up. “

Brinkhoff staat zelf elke dag op het plein en prijst zijn kermis aan. Kunst als attractie. Hij is overtuigd van zijn product. “Ik verkoop de kunst, niet om er rijk van te worden, maar om het aan de man te brengen.”

Dagelijks zullen wisselende ‘kunstdominees’ preken over kunst en entertainment. “Zo praat theoloog Rikko Voorberg over het reinigend effect dat kunst heeft op de geest.”

Dat ene momentje, die vijf minuten zoals in de eerste blokkendoos beschreven, is volgens Brinkhoff cruciaal. “Een dagelijkse portie kunst maakt een mens gelukkig.”

Credits:

De eerste expositie heet ‘Ken Uzelf’, waarin ‘dat ene momentje van de dag’ uitgelegd wordt, waarbij een mens openstaat voor een kunstbeleving; een grafische verbeelding van Ilona Overweg. Daarna volgt Extase: een theatrale installatie van Keez Pipslab naast een schilderij van Remco Mooijekind. Diepte bevat schilderijen van Marrit Rozestraten en het vierde paviljoen heet Catharsis; reiniging van de ziel.

Organisator & bedenker: Aldo Brinkhoff

1 thought on “KUNST KERMIS

Leave a Reply

%d bloggers like this: